Interview met Margriet en Yob

We hebben afgesproken met Margriet, een vrouw die ik recent heb leren kennen. Een Hollandse met een Spaanse twist. Ze is een kleurrijk type, positief ingesteld en ze heeft een verhaal te vertellen. Ze woont in 'de campo', het binnenland, en de route naar haar huis is daar ook naar. Vanuit de typisch Spaanse plaats Jalon slaan we een bijna onzichtbare landweg in en hobbelen, volgens de beschrijving, richting het huis van Margriet en haar partner Yob. Zoals ze had voorspeld slaat de hond aan, maar hij kijkt daar heel verontschuldigend bij. Margriet en Yob ontvangen ons hartelijk met de woorden : "Hè gelukkig, jullie zijn later dan afgesproken, daar houden we van". We krijgen een rondleiding en we komen er al snel achter dat dit huis is wat men bedoelt met idyllisch wonen. Buiten zijn er verschillende hoekjes en terrassen , schaduwrijke plekken onder volgroeide Mediterrane bomen en een grote moestuin. Margriet is een gepassioneerd hobbykok en ze heeft daar, samen met Yob, een heel bijzondere invulling aan weten te geven en daar gaan we gezellig over praten.

Binnen in huis voelt het knus en welkom, zeker in de tuinkamer waar Yob ondertussen een groot vuur opport in de stoere haard. Onder het genot van een wijntje uit de plaatselijke Bodega komen de verhalen vanzelf en tussendoor verschijnt het bewijs van Margriet haar kookkunst op tafel. Margriet en Yob hebben samen leren genieten van alle aspecten die horen bij 'het Spaanse Ieven' en wilden daar ook graag een invulling aan geven, om met andere mensen deze ervaring te delen. Zo ontstond het plan om een B&B te starten. Kleinschalig, want er is één appartement, maar met een zeer persoonlijke aanpak.

"Omdat wij erg genieten van het maken van mooie wandeltochten, het bereiden van Mediterrane gerechten en het plezieren van de mensen om ons heen, hebben Yob en ik besloten om al deze aspecten samen te voegen tot een leuk arrangement", zo vertelt Margriet enthousiast. Deze bestaat uit een wandeltocht die kan variëren in zwaarte, geheel afhankelijk van wat de deelnemers wensen en ook de locatie kan per keer verschillen. De omgeving hier heeft zoveel fraais te bieden en elkjaargetijde kan een andere charme aan de te bezoeken gebieden meegeven. De amandelbloesem is daarin een bijzonder goed voorbeeld, de pracht van de bomen in voile bloesem doen iedereen versteld staan. "We vonden het een extra dimensie geven om na een wandeltocht, midden in de natuur, te zorgen voor een 5-gangen menu" zo vult Yob aan. "Het genieten mag niet zomaar stoppen, er is nog zoveel meer samen te delen! '. Bij het zien van de foto's begrijp ik al snel dat het hierbij gaat om een restaurantwaardig menu. De vrolijk gedekte tafels bieden plek aan tevreden gasten en hoe kan dat ook anders, de gastheer en vrouw genieten net zo hard mee!

Samen hebben Yob en Margriet iets moois opgebouwd. Enkele wandelaars, die zelf een huis in de omgeving bezitten, waren zo enthousiast over de entourage en de gerechten, dat zij Margiet en Yob hebben gevraagd om ook een feest bij hen thuis te organiseren. Wat begon met een kleurig servies voor negen gasten, is uitgegroeid tot negentig-delig. En juist dit gegeven zegt alles over de organisatoren, kleinschalig of groots, de intentie blijft dezelfde: "Samen met anderen genieten van het Spaanse leven!"

Bron : "Costa Blanca, Een prachtige foto impressie" door Dorine Doeve